duminică, 29 septembrie 2013

Cum să te ferești de viruși

Virușii pot fi foarte periculoși și se extind foarte repede prin schimbarea și distrugerea fișierelor de pe computerul nostru. Pierderea unor documente importante este cea mai neplăcută consecință a atacurilor cauzate de viruși. Pentru a previne situațiile neplăcute este foarte important să vă feriți de viruși cu ajutorul acestor sfaturi utile, care capătă o nouă imagine.


1. Folosiți un sistem de operare mai puțin cunoscut ca Linux sau Apple Mac OS. În majoritatea cazurilor creatorii de viruși atacă cele mai cunoscute sisteme de operare Windows.Într-adevăr, poate e cea mai eficientă metodă de a scăpa de griji, dar cu siguranță nu e cea mai simplă.E foarte dificil să te acomodezi cu un nou sistem de operare, iar pentru Mac OS ai nevoie teoretic de hardware de la Apple.Oricum, poate fi o experiență cu totul nouă și mai ales formatoare.

2. Instalați un antivirus mai eficient care să aiba inclus protecție firewall, respectiv un detector mai bun de spyware pentru a preveni atacurile de pe net. Cele mai cunoscute programe antivirus sunt: McAfee, Kaspersky, Nod32 sau ZoneAlarm AntiSpyware. Găsiți programe gratuite sau comerciale pentru a combate accesul neautorizat către computerul vostru de către virusi sau persoane care doresc să vă fure datele personale(de asemenea, am înțeles că în benchmark-uri, Microsoft Security Essential se descurcă foarte bine).

3. Fiți siguri că firewall-ul este activ pentru a preveni atacurile hackerilor și al virușilor. Firewall-ul este un program conceput pentru a garanta siguranța computerului vostru. Cele mai cunoscute firewall-uri gratuite sunt Outpost Firewall Free, PC Tools Firewall Plus sau ZoneAlarm.Am făcut acu ceva vreme un întreg articol dedicat programelor firewall, mai explicit în care sunt prezentate și cele mai cunoscute programe.

4.Actualizați-vă programul antivirus mai des. Programul vă oferă posibilitatea să bifați opțiunea de alerte pentru actualizări sau actualizare automată. Astfel antivirusul va putea detecta și recunoaște cei mai noi viruși care apar pe piață. Pe internet puteți găsi o groază de informații despre viruși, inclusiv cum pot fi creați și despre hackeri.Actualizările sunt tot timpul importante; ele au rolul de spune antivirusului despre noile amenințări ce au fost adăugate în bazele de date.

5.Verificați toate fișierele sau documentele atașate unui e-mail înainte să le descarcați pe computerul vostru. În majoritatea cazurilor fișierele descărcate și nescanate pot infecta calculatorul cu viruși. Aveți mare grijă la fișierele cu forma .exe care provin din surse mai dubioase.Dar, nu în toate cazurile executabilele pot duce răul prin toate părțile.Pot fi o groază de fișiere care să îndeplinească acest rol, mai ales cele Java.

6. Nu folosiți dispozitive de stocare sau CD-uri care nu au fost scanate pentru depistarea virușilor. Utilizarea dispozitivelor de stocare, a CD-urilor care provin din surse nesigure este cea mai des întâlnită greșeală făcută de utilizatori când vine vorba de infectarea computerului cu viruși.

7.Internetul este cea mai populară metodă folosită de hackeri pentru a infecta calculatoarele cu viruși. Cei care caută crackuri trebuie să aibă mare grijă. Potrivit statisticilor majoritatea crack-urilor conțin troieni, viruși sau spyware…destul de intuitiv, în esență jocul piratat trebuie să fie cumva virusat, pentru a nu te enerva cu mii de mesaje gen “Copia aceasta e ilegală, cumpără-mă”. Însă un antivirus actualizat va detecta virușii în cel mai scurt timp pentru a evita infectarea.Totuși, e posibil să nu mai meargă jocul dacă ștergem troianul ((-:

8. Când pe ecranul vostru apare o fereastra pop-up care vă spune că a găsit viruși pe calculatorul vostru, iar fișierele voastre trebuie scanate imediat este indicat să nu accesați aceste pop-up-uri. Potrivit specialiștilor nici un program antivirus nu va verifica calculatorul vostru dacă nu ați plătit pentru acest serviciu sau nu ați descărcat acest program.Și aici nu vă spun doar specialiștii, vă spun și eu, căci am pățit-o.Nu cred că îmi vine în minte vreo situație de acest gen mai rea.Eu am avut norocul de a-mi infecta calculatorul cu un troian din clasa Vundo.

9. Rețelele folosite de mai mulți utilizatori sunt foarte periculoase. Astfel este indicat să scanați orice fișier pe care îl descărcați pe calculatorul vostru pentru a depista troieni sau alte programe neortodoxe (: .

10. Yahoo Messenger este o metodă populară folosita de hackeri pentru a răspandi viruși. Evitați să dați click pe un link primit de la o persoana necunoscută. Linkurile cele mai periculoase apar în mesajele offline. Verificați orice mesaj suspicios cu un antivirus sau pur și simplu nu dați clic pe ele și marcați-le ca spam. Dacă ați primit virusul este indicat să vă deconectați înainte de a devirusa programul respectiv.

Cam acestea sunt cele mai simple, dar bune sfaturi ce îmi vin în minte.Dacă aveți păreri, sugestii nu uitați să lăsați un comentariu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu